donderdag 11 september 2008

Continu opletten jegens het beest en de camera.

Paul Huf Award
Een keer per jaar wordt de KLM - Paul Huf award uitgereikt aan een internationale, veelbelovende, jonge fotograaf. Dit jaar heeft de Zuid – Afrikaanse Pieter Hugo (1976) zeer terecht de prijs gewonnen (een totaal prijzengeld van €20.000,-) en mag dankzij deze award exposeren in het FOAM Amsterdam. RecenSarah kijkt en beoordeelt.
Abdullahi Mohammed with Mainasara, Ogere-Remo, Nigeria 2007

Hoe wint men een prijs?

Waarom Pieter Hugo de award heeft gewonnen is volgens de voorzitter van de jury omdat hij, dankzij een sterk ontwikkelde visie, op een zeer hoog niveau fotografeert. Hij boort met zijn foto’s een zeer divers scala van politieke en sociale kwesties aan. Onlangs heeft Pieter Hugo ook de Recontres d’Arles 2008 discovery award gewonnen.

Series

Pieter Hugo heeft inmiddels drie fotoseries gemaakt; Looking Aside (o.a. over albinisme in Zuid-Afrika), Messina/Musina en The hyena & other men, waarvan laatstgenoemde deels in het FOAM tentoongesteld staat.

Vastleggen van beelden die we niet kennen.

Toeristen maken vaak foto’s van iets dat niet in hun omgeving voorkomt om vast te leggen wat anders is. Daardoor is het voor bezoekers in Amsterdam interessant om te zien waar Pieter Hugo zich de afgelopen twee maal (2005 en 2007) dat hij naar Nigeria gegaan is bezig heeft gehouden.

Hyena men

De Hyena men zijn mannen die dieren zoals hyena’s, apen en slangen dresseren en rondtrekken door het land (als een soort reizend circus). Tijdens hun trektochten verkopen ze ook medicijnen. De relatie tussen mens en dier lijkt hier op de rand van mogelijk te zijn. De beesten worden getraind en om te kunnen overleven moet het baasje ten alle tijden dominant optreden tegenover de beesten. Een continu oplettende houding jegens het beest, nauw vastgelegd door Pieter Hugo, is te zien bij iedere hyena man. Die continue oplettende houding ten opzichte van hun dieren wordt zo nauwgezet weergegeven door Hugo dat je soms minutenlang naar een foto kunt staren. Overigens zijn de foto's op een dusdanig groot formaat geprint dat het bijna levensecht lijkt.
Mallam Mantari Lamal with Mainasara,Nigeria 2005.


Apen

Bij de apen is een klein nuance verschil te bespeuren, de apen lijken bijna wel vriendjes/partners/maten van de hyena men. Op de foto Nura Garuba and friend with their monkey, Abuja, Nigeria 2005 zijn twee mannen te zien met een aap achterop. De lijn van de foto en de blik uit de ogen van de aap doet het denken aan een vriendenportret:
Nura Garuba and friend with their monkey, Abuja, Nigeria 2005.

Publicatie
De publicatie die te koop is bij de tentoonstelling bevat de hele serie foto’s en behalve de introductie geen teksten die de foto’s verantwoorden. Zo kan men de foto's zelf op hun waarde schatten. In de tentoonstelling is helaas maar een kleine selectie van de foto’s te zien. Jammer, want de foto's te zien op de website van Pieter Hugo had ik graag allemaal in groot formaat gezien.

Politieke boodschap
De blanke fotograaf Pieter Hugo geeft weer wat er gebeurt in zijn continent. De Hyena men moeten altijd opletten op hun dieren, maar Pieter Hugo let op zijn land. Nollywood is een nieuwe serie die gaat over de Afrikaanse filmindustrie. De foto's kunnen voor Westerlingen worden gezien als provocerend, maar het is volgens Hugo het vastleggen van de fictieve wereld van de film. Ik denk dat we met zijn allen Pieter Hugo in de gaten moeten houden en hem de kans geven zijn beeld op zijn continent weer te geven. Datum bezoek: (een drukke!) zondag 7 september 2008. Tentoonstelling te bekijken t/m 2 november 2008. (Dus tijdens je katertje na de museumnacht.) Bron: Cahier The Hyena & the other men - Aaron Schuman. Uitgave FOAM Amsterdam - www.foam.nl Foto's: www.pieterhugo.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten