dinsdag 28 juli 2009

Werd denim voor het eerst gedragen door de kip of het ei?



Garance Doré in Amsterdam, Amsterdam 2009, Garance Doré

Straatmode is inmiddels een jaar of twintig afgebeeld in de modebladen die er toe doen. Designers, trendwatchers en stylisten begrijpen de impact van de straat-interpretatie maar al te goed en verwerken deze visie in hun collectie of werk.

Dynamische expo
Sinds het internettijdperk ook voor de normale mens toegankelijk is, zijn er zeer inspirerende Fashionblogs ontstaan. Blogs die het straatbeeld weergeven en waar iedereen op kan reageren. Garance Doré (het vriendinnetje van The Sartorialist, mijn persoonlijke favoriet) heeft de kans gekregen haar Fashionblog tijdens de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) iedere dag online, maar ook in het Foam_Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM), te verversen en te laten zien.


Amsterdam 2009, Garance Doré

Vertaalslag van Japanse straatmode...
Dit unieke project in het Foam is geopend met een fantastische lezing door Anneke Beerkens (1980), cultureel antropoloog die gespecialiseerd is in Japanse jeugdcultuur, lifestyle en mode. Zij heeft tijdens haar lezing een perfecte contextualisering gegeven aan het project dat Garance Doré en het Foam van plan zijn. Misschien heeft ze de tentoonstelling zelfs wel over- gecontextualiseerd?
Zij ging diep in op de Japanse straatcultuur waarbij ze in aanraking kwam met een bepaalde street-tribe, waarvan de leider zeer vaak afgebeeld stond in Tune Magazine, Japan. Tune Magazine is een van de weinige magazines dat alleen maar straatmode afbeeld. De aanhangers van de leider van de tribe geloven heilig in zijn macht en proberen middels mode en het bezoeken van feestjes met hem in aanraking te komen.

Modemanipulatie
Hoe gaat dat in zijn werk? Beerkens legt het allemaal uit en het meest interessante is dat fotografen en reporters van Tune Magazine vaste plaatsen hebben vanwaar ze de modepopjes van morgen vastleggen voor de nieuwe uitgave. Deze wannabe’s gaan dus bewust modieus flaneren door bepaalde straten van Tokyo om zo hun few minutes of fame the vergaren. De meest interessante vraag die hier gesteld kan worden: Wat is er nu eerder? Wie beïnvloed wie? Is dit nog authentiek?


Amsterdam 2009, Garance Doré

...naar persoonlijke touch van Doré
Garance Doré gooit het over een geheel andere boeg. Ze is nooit echt op jacht naar een foto. Ze neemt haar camera altijd overal mee naartoe en maakt een foto van (meestal) vrouwen waarmee ze zich graag identificeert. Zij fotografeert diegene die ze zou willen zijn. Als we haar foto’s mogen interpreteren, is dit een timide, modebewuste vrouw die er zeer sophisticated uit ziet en nooit over the top gaat. Deze zeer persoonlijke inslag van de, van origine mode illustrator, zou kunnen inspireren, maar ook kunnen tegenstaan omdat het zo persoonlijk is.


Amsterdam 2009, Garance Doré

Straatgarderobe
Wat is het hoofddoel van de Fashionblog? Net als vele andere media is het erg manipulatief. De blogmakers hebben altijd de keuze welke foto’s wel en niet te plaatsen en bepalen hier het straatbeeld mee, omdat weer zeer veel mensen naar die blogs kijken en daarop hun garderobe op aanpassen.

Aynouk Tan
Later deze week bekijk ik de tentoonstelling met gerenommeerd stijl-icoon en mode journalist Aynouk Tan. Wat vind zij ervan? Niet alleen van Doré’s werk, maar ook van het gehele fenomeen Fashionblogs?

Actueel
Het is al interessant genoeg dat het Foam altijd weet te verrassen met actuele onderwerpen in de fotowereld. Het zet in dit geval de modebewuste jeugd aan het denken over het medium fotografie en wat voor een rol het kan spelen in ieders leven. Vergeet deze tentoonstelling niet in je zomeragenda te noteren!

Wordt vervolgd!

De tentoonstelling Foam_fashion blog is t/m 23 augustus 2009 te zien in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam.

Door Sarah Berckenkamp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten